2009/04/02

Šio vakaro pamokėlė

Turiu 1 m. ir 9 mėn. duktytę. Kai kurie tokio amžiaus vaikučiai jau nemažai kalba, o mūsų spindulėlis sako "pagrindinius" žodžius: mama, teti, noriu, a (ateik), ate, dar... ir dar kaka.
Atrodo viskas aišku. Bet... mums "paslapingas" pasirodė žodis "kaka". Tokio savo kalboje nevartojame, nes turime šunį, tai viskas, kas yra beee yra ne kaka, o fui. Todėl "kaka" yra ne tai, ką turbūt pagalvojote esant.
Šiandien vakare skaitome knygą. Aš jai rodau paveiksliukus ir klausiu "Kas čia?". Ji baksteli mažu piršteliu ir sako "kaka". Mh.... Rodau arkliuką ir klausiu - Kas čia? Ji man bakst ir - Kaka. Tarp tokių gal dešimties bakstelėjimų ir kaka kelis kartus suskamba ne "kaka", o "kakse" (ar pan.). Tada mano smegenys suvokia - "kaka" yra ne kas kita, kaip mėgdžiojimas "kas čia". Štai tau! Ir iš kur galėjau žinoti, kad rodant net į žinomą gyvūną, daiktą reikia sakyti jo pavadinimą, o ne klausti. Knygose skaičiau apie mėgdžiojimą, bet taip visko nesuvedžiau. Taigi darome išvadas ir klausome savo vaikų :)
Štai tokią pamokėlę šiandien apturėjau.

No comments: